Chronische pijn Over Chronische pijn


Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. 

Wanneer chronisch?
We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Vaak is de oorzaak van de pijn dan verdwenen. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. 

Voorbeelden van chronische klachten:
  • Klachten van het bewegingsapparaat: Rug-, nek-, schouder-, heup-, knieklachten, etc. 
  • Chronishe aandoeningen: Reuma, Morbus Bechterew, chronische artritiden, reactieve artritis, klachten t.g.v. osteoporose, etc.
  • Onbegrepen klachten (SOLK) : Whiplashsyndroom, rsi/cans, fibromyalgie, chronische rug- en nekklachten, etc.
  • Psychische klachten: Burn out, rouw- en verliesverwerking, angststoornissen, conflicten, coaching en begeleiding op loopbaangebied, etc

Heeft u chronische pijn? 

SGE kan u in samenwerking met OCA hierbij helpen meer grip te krijgen op uw klachten met het Zorgprogramma Chronische pijn. Wilt u meer informatie over chronische pijn, kijk dan eens bij de Links.


Uitgelicht
De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – vervallen
De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – vervallen
Geplaatst: 20 maart 2023

Bij griep- en verkoudheidsklachten is het nog steeds belangrijk om alert te blijven, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet...

Bereikbaarheid tijdens de voorjaarsvakantie
Bereikbaarheid tijdens de voorjaarsvakantie
Geplaatst: 16 februari 2023

Van 20 t/m 24 februari is Stroomz in de ochtend tot 12.30 uur te bereiken voor de standaard huisartsenzorg. From February 20th to 24th, our healthcare centers are availabe for regular care till 12.30 pm.

Jongvolwassenen kunnen zich in 2023 kosteloos vaccineren tegen het HPV virus
Jongvolwassenen kunnen zich in 2023 kosteloos vaccineren tegen het HPV virus
Geplaatst: 14 februari 2023

Begin 2023 ontvangen 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.