Chronische pijn Over Chronische pijn


Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. 

Wanneer chronisch?
We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Vaak is de oorzaak van de pijn dan verdwenen. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. 

Voorbeelden van chronische klachten:
  • Klachten van het bewegingsapparaat: Rug-, nek-, schouder-, heup-, knieklachten, etc. 
  • Chronishe aandoeningen: Reuma, Morbus Bechterew, chronische artritiden, reactieve artritis, klachten t.g.v. osteoporose, etc.
  • Onbegrepen klachten (SOLK) : Whiplashsyndroom, rsi/cans, fibromyalgie, chronische rug- en nekklachten, etc.
  • Psychische klachten: Burn out, rouw- en verliesverwerking, angststoornissen, conflicten, coaching en begeleiding op loopbaangebied, etc

Heeft u chronische pijn? 

SGE kan u in samenwerking met OCA hierbij helpen meer grip te krijgen op uw klachten met het Zorgprogramma Chronische pijn. Wilt u meer informatie over chronische pijn, kijk dan eens bij de Links.


Uitgelicht
Uw medische gegevens
Uw medische gegevens
Geplaatst: 13 september 2023

We hebben belangrijk nieuws over het delen van uw medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het delen van deze informatie kan van groot belang zijn voor uw gezondheid en zorg.

Zijn uw gegevens nog correct?
Zijn uw gegevens nog correct?
Geplaatst: 13 september 2023

We willen u vriendelijk vragen om te controleren of uw contactgegevens bij uw huisarts nog kloppen. Controleer vooral uw e-mailadres.

Veranderingen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Veranderingen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Geplaatst: 31 juli 2023

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker.