For English, please use Google Translate (in the right corner of this page).

Volgens het CBS overlijden dagelijks dertien mensen door een ongelukkige val. Dit betreft een ongeval waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt en binnen dertig dagen overlijdt aan de gevolgen hiervan. Ongelukken met een fiets of scootmobiel zijn daarbij niet meegerekend.

Zo’n fatale val blijkt voornamelijk ouderen te overkomen. In 2018 overleden 4.628 mensen in Nederland door een val, bijna 600 meer dan in 2017. Ruim driekwart van deze overledenen was tachtigplusser.

 

De voornaamste redenen van een val blijken het uitglijden of struikelen te zijn. Daarnaast komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor.

 

Hoe te voorkomen?

Ouderen worden vaak doorverwezen voor valpreventie door de huisarts. Meestal is er dan al een val aan vooraf gegaan. Zodra ouderen ervoor open staan om de risico’s op een val te verminderen is het verstandig om een (Geriatrie)fysiotherapeut in te schakelen.

 

Zij kunnen ouderen helpen om het risico op een val te verkleinen. Het huis kan hierbij worden gescreend op risicovolle situaties en aanpassingen worden doorgevoerd. Soms wordt daarbij de hulp van een ergotherapeut ingeschakeld. Daarnaast speelt ook de conditie van de oudere een rol.

 

Ongeacht de leeftijd, zijn er mogelijkheden om de conditie te verbeteren. Het is beter om niet te wachten tot er een val heeft plaatsgevonden, maar om eerder het probleem in te zien en actie te ondernemen.

 

Wat kunt u zelf al doen om uw conditie te verbeteren?

Probeer dagelijks een half uur fysieke activiteiten te verrichten, denk hierbij aan een stevige wandeling, stofzuigen of bijvoorbeeld boodschappen doen.

 

Onze fysiotherapeuten staan graag klaar om u verder te helpen.Delen

Informatie

Geplaatst
7 februari 2020

Onderwerp(en)
Gezondheidstips, Ouderenzorg
Uitgelicht
Contact met het gezondheidscentrum
Contact met het gezondheidscentrum
Geplaatst: 17 maart 2020

Het advies is tot in ieder geval 6 april om zo weinig mogelijk fysiek contact met elkaar te hebben en te zorgen dat mensen met klachten thuis blijven. Toch kan het zijn dat u een vraag heeft aan uw huisarts of andere zorgverlener in het centrum. Wat zijn nu de richtlijnen? En wat zijn de mogelijkheden voor andere vormen van contact met de zorgverlener bij uw gezondheidscentrum?

Gezondheidsklachten
Gezondheidsklachten
Geplaatst: 17 maart 2020

Heeft u hoestklachten/ keelpijn/ last van snotteren en/of lichte verhoging, blijf thuis! Neem bij toenemende benauwdheid/ kortademigheid EN koorts boven 38 graden contact op met uw huisarts. Lees in dit artikel meer over wat u bij welke klachten het beste kunt doen.

Uw medicatie
Uw medicatie
Geplaatst: 17 maart 2020

Door het coronavirus hebben wij momenteel te maken met grote drukte. Hierdoor kan het verwerken van uw medicatie mogelijk 2 dagen langer duren dan normaal het geval is. Wij willen u daarom verzoeken om niet te bellen met de vraag of uw medicatie klaarstaat. Wanneer uw medicatie klaarstaat, dan sturen wij u een e-mail of een sms-bericht.

Online contact met de huisartsenpraktijk?
Online contact met de huisartsenpraktijk?
Geplaatst: 16 maart 2020

We nodigen u uit om deze weken vooral het gezondheidsportaal MijnGezondheid.net te bezoeken en om hier gebruik van te gaan maken. In dit portaal kunt u online een vraag stellen via een e-Consult en een (vrijgegeven) uitslag van laboratoriumonderzoek bekijken. Online een afspraak maken is op dit moment niet mogelijk.

Landelijk telefoonnummer publieksvoorlichting Coronavirus
Landelijk telefoonnummer publieksvoorlichting Coronavirus
Geplaatst: 13 maart 2020

Het telefoonnummer 0800 – 1351 is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Of kijk op rijksoverheid.nl/coronavirus.

CORONA-virus
CORONA-virus
Geplaatst: 12 maart 2020

De uitbraak met het nieuwe coronavirus in de stad Wuhan in China breidt uit. In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Inmiddels is het virus bij 614 patiënten vastgesteld, alertheid is dan ook geboden. Houd de website www.rivm.nl in de gaten voor up to date informatie over de stand van zaken ten aanzien van COVID-19 ofwel het coronavirus. The novel coronavirus outbreak in the city of Wuhan in China is spreading. On 27 February, the first patient was diagnosed with the coronavirus in the Netherlands and on 28 February the second, therefore alertness is required. We advise you to keep an eye on the website www.rivm.nl for the latest information on the status of COVID-19 or the coronavirus.