We gaan het niet over het klimaat hebben, al doet de titel anders vermoeden. Tussen klimaat en zorg zijn wel veel overeenkomsten! In beide gevallen gaat het over duurzaamheid, warmte, emoties, de toekomst en ijsbergen (voor wie het boek Onze ijsberg smelt! kent). Over beide onderwerpen wordt veel gesproken en geschreven in de media en in het publieke debat. Het gaat over mensen en over energie.

 

In de zorg zie ik heel veel soorten energie: uitgestraalde, geïnvesteerde, opgewekte en weggelekte energie. In dit nieuwsbericht staan verhalen met en over die energie centraal. Werken in de zorg gaat in toenemende mate gepaard met de uitdagingen van de arbeidsmarkt om dit met minder mensen te doen. Natuurlijk kost werken in de zorg, mede door dit soort uitdagingen, energie maar het levert (mij en vele anderen) ook veel energie op. Ik gun iedereen in de zorg dat ze dagelijks een ‘overschot’ aan energie hebben of in ieder geval energie neutraal hun dag doorkomen.

 

Deze column is minimaal energie neutraal… het kost vast energie om dit verhaal te lezen maar in de rest van dit nieuwsbericht staan volop energie opwekkende onderwerpen. Het verhaal van een mooie campagne over het werken in dienstverband in gezondheidscentra, met ook twee van onze huisartsen aan het woord. Over dat ze de patiëntenzorg soms intensief vinden, maar minder energie kwijt zijn aan organisatorische aspecten van het vak. Meer over deze campagne leest u op de website werkeninhetgezondheidscentrum.nl.

 

En dan het artikel over het verbonden zorglandschap, dat gaat onder andere over de samenwerking in de regio en de samenwerking rondom ICT. Ik denk dat iedereen wel eens een energielek ervaart als het gaat over ICT & zorg. Maar de samenwerking hieromtrent is een must en gaat gelukkig ook steeds beter; steeds meer zorgorganisaties in de regio voelen de noodzaak om hierin gezamenlijk op te trekken.

 

Het verhaal over digitalisering en ‘anders werken’ in de zorg, een must do onderwerp voor de zorg en ook voor onze eigen organisatie, waar veel energie in zit en er nog veel meer mogelijkheden zijn.

 

En last but not least het artikel over de meerwaarde van farmaceutische zorg bij kwetsbare ouderen. Over energie, warmte en betrokken professionals gesproken…

 

Ik wens jullie een minimaal energie neutrale winterperiode: veel energie opwekken, investeren en laten renderen.

 

Pascale Voermans
Voorzitter Raad van Bestuur

Inschrijven Nieuwsflits
Wilt u ook onze Nieuwsflits ontvangen? Meld u hier aan.Delen

Informatie

Geplaatst
5 november 2019

Onderwerp(en)
Algemeen
Uitgelicht
Week van de teek
Week van de teek
Geplaatst: 23 juni 2020

Het is de week van de teek. Teken kunnen ziektes overbrengen. Hoe u goed op teken kunt controleren ziet u in bijgaande korte film.

Veelkleurige diversiteit
Veelkleurige diversiteit
Geplaatst: 9 juni 2020

We proberen al een tijdje een uitbundig, veelkleurig en divers bloeiende weide in onze tuin te creëren. Goed voor de vlinders, de bijen en natuurlijk ook leuk om naar te kijken…als je er een keer in zit, in die tuin. Het wil nog niet zo lukken, misschien geen vruchtbare grond…. Gelukkig werk ik in de zorg en kom ik aan m’n trekken als het gaat om veelkleurige diversiteit. In onze eigen organisatie, bij samenwerkingspartners, in de regio. Altijd al, maar zeker in de afgelopen maanden. Een impactvolle periode, waar we voorlopig nog niet uit zijn. En waar onze mensen veel creativiteit, veerkracht, teamgeest en uithoudingsvermogen hebben laten zien. In alle vormen en maten: veelkleurig en divers. Een paar voorbeelden lezen jullie in deze nieuwsbrief terug. Het levert mij regelmatig mooie momenten op, met een lach, kippenvel, trots, dankbaarheid. Daar hoef ik niet voor in mijn tuin te gaan zitten, dat kan gewoon elke dag op mijn werk. Pascale Voermans Voorzitter Raad van Bestuur

Healthcare for Internationals (H4i)
Healthcare for Internationals (H4i)
Geplaatst: 5 juni 2020

Healthcare for Internationals - H4i is een netwerk van zorgorganisaties, zoals SGE International van SGE, die bruggen willen bouwen tussen zorgprofessionals en internationals: "closing the gap". Hoe? Lees hier het artikel in De Eerstelijns.

Jaarbeeld 2019
Jaarbeeld 2019
Geplaatst: 26 mei 2020

Met trots presenteren we u het SGE jaarbeeld 2019! In dit digitale document komen onze patiënten, Raden en medewerkers aan het woord over de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Veel leesplezier!

Check de sport- en beweegtips
Check de sport- en beweegtips
Geplaatst: 22 mei 2020

Dat u door voldoende te bewegen gezond, fit en vrolijk kunt blijven, dat wisten we al. Zo wordt de kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische ziekten door bewegen en sporten op langere termijn stukken kleiner. Echter, in deze tijden van het coronavirus, komt bewegen en sporten onder druk te staan. Samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft NOC*NSF een document opgesteld met sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus.

Vacaturenieuws
Vacaturenieuws
Geplaatst: 22 mei 2020

SGE is op zoek naar huisartsen voor een aantal locaties in Eindhoven. Elk gezondheidscentrum van SGE heeft zijn eigen identiteit en dynamiek. Dit is afhankelijk van de wijk waarin het centrum is gevestigd, de patiëntenpopulatie, de grootte van het centrum en de collega’s.