Het kan voorkomen dat uw vertrouwde medicijn er ineens anders uitziet. De naam, de verpakking (een ander doosje) of de vorm of kleur van het medicijn is anders. Dit komt doordat zorgverzekeraars een voorkeursbeleid hanteren. De apotheek is verplicht om u het medicijn mee te geven dat de zorgverzekeraar heeft bepaald. Door andere, goedkopere medicijnen voor te schrijven, worden de zorgkosten verlaagd. In dit artikel vertellen we u graag meer over dit voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar.

Wat is het voorkeursbeleid?
Zorgverzekeraars hanteren een voorkeursbeleid geneesmiddelen. Dit beleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, houdt in dat een zorgverzekeraar binnen een groep van identieke geneesmiddelen (middelen met dezelfde werkzame stof, dezelfde dosering en afgiftepatroon) een voorkeursmiddel aanwijst. De zorgverzekeraar vergoedt in dat geval alleen dit 'preferente' middel. Alleen als onderbouwd kan worden dat er een medische noodzaak bestaat voor een bepaald merk kan de apotheek de kosten voor dit middel voor u declareren. Afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekeraar wordt dit dan helemaal, deels of niet vergoed.

Kan ik een ander geneesmiddel kiezen dan het voorkeursgeneesmiddel van mijn zorgverzekeraar?

Ja, u mag altijd zelf een ander middel kiezen. Uw zorgverzekeraar vergoedt echter alleen het aangewezen geneesmiddel. Als u een ander geneesmiddel wilt gebruiken dan uw zorgverzekeraar heeft aangewezen, zonder dat er een medische noodzaak voor is, moet u dit geneesmiddel volledig zelf betalen. Het is niet mogelijk het verschil bij te betalen tussen het aangewezen geneesmiddel en een duurder geneesmiddel.

Waar kan informatie vinden over mijn medicijn en de kosten?

Het Zorginstituut Nederland heeft een themasite over medicijnkosten, www.medicijnkosten.nl.

Op deze themasite vindt u informatie over de actuele kosten van geneesmiddelen. U kunt zien of een middel in het geneesmiddelenvergoedingssysteem is opgenomen, welke kosten meetellen voor uw eigen risico, hoeveel u eventueel zelf moet betalen en of er een vervangend geneesmiddel is dat wel helemaal wordt vergoed.Delen

Informatie

Geplaatst
1 februari 2017

Onderwerp(en)
Algemeen
Uitgelicht
Uw medische gegevens
Uw medische gegevens
Geplaatst: 13 september 2023

We hebben belangrijk nieuws over het delen van uw medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het delen van deze informatie kan van groot belang zijn voor uw gezondheid en zorg.

Zijn uw gegevens nog correct?
Zijn uw gegevens nog correct?
Geplaatst: 13 september 2023

We willen u vriendelijk vragen om te controleren of uw contactgegevens bij uw huisarts nog kloppen. Controleer vooral uw e-mailadres.

Veranderingen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Veranderingen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Geplaatst: 31 juli 2023

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker.

Reactie op artikel NRC over medische dossiers
Reactie op artikel NRC over medische dossiers
Geplaatst: 20 juli 2023

NRC publiceerde afgelopen dinsdag 18 juli een artikel over het kopiëren en opslaan van medische dossiers.

De Kindregeling, voor kinderen van gedupeerde ouders toeslagenaffaire
De Kindregeling, voor kinderen van gedupeerde ouders toeslagenaffaire
Geplaatst: 19 juni 2023

Kinderen van gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire zijn zelf ook gedupeerd. Stress thuis. Armoede. Soms zijn ouders uit elkaar gegaan. Voor die kinderen is er sinds 5 november 2022 de Kindregeling. De regeling bestaat uit hulp en ondersteuning vanuit de gemeente en een geldbedrag vanuit de landelijke overheid.

DE STAP naar gezonder
DE STAP naar gezonder
Geplaatst: 15 juni 2023

Ben jij al bekend met de website www.destapnaargezonder.nl, speciaal voor inwoners van de Brainportregio? Deze website helpt met het zetten van stappen naar een gezonder leven om je zo fitter en gelukkiger te voelen. Er staan tips, activiteiten en handige hulpmiddelen waarmee inwoners direct aan de slag kunnen, zonder dat ze daarvoor eerst naar een huisarts, zorgverzekeraar of een andere plek moeten. Het gebruik van de website is helemaal gratis.